[:CA]2014_05_08_Formar-seLa prestigiosa demògrafa Anna Cabré (Barcelona 1943 ), en una interessant entrevista a la revista Alternativas Economicas del mes d’abril de 2014 ens diu que quan es jubilin les generacions del boom dels anys 1960’s i 1970’s la població laboral i l’atur es reduiran sensiblement. El problema és que aquestes generacions ara tenen una edat a l’entorn dels 45 i 55 anys i per tant encara es trigarà molt a una reducció de l’atur per aquest motiu demogràfic.

Referint-se a les pensions ens diu que es molt difícil fer previsions sobre el que passarà d’aquí a 30 anys, però opina que el que està clar és que amb el sistema actual no es podran pagar. Les mesures que s’estan prenent només retardaran lleugerament el problema. La mida més eficaç és l’endarreriment de l’edat de jubilació. Si es retarda en dos anys, són dos anys en els que es segueixen fent aportacions al sistema i dos anys en els que no es paguen pensions, però el problema pessisteix. Perquè prendre mesures ara, per resoldre els problemes de l’any 2050 tant ple d’incerteses? Per què no es preocupen més dels problemes reals actuals: reduir l’atur que supera el 25% o fer arribar el crèdit a les empreses i a les famílies per activar l’economia?

En relació al drama de l’atur juvenil, Anna Cabré recomana que mentre no trobin feina es segueixin formant. Contra el que molta gent opina, si els joves estan ben formats els serà més fàcil trobar feina, potser de moment no la que voldrien, però trobaran feina i de cara el futur les seves expectatives seran molt millors.

 

Francesc Raventós

 [:]