Des d’Acció Solidària Contra l’Atur fa més de 35 anys que estem lluitant contra l’atur. Podríem imaginar l’atur com un Goliat, i ASCA com un David. Ens agradaria poder-lo eliminar amb un cop de fona.

Sabem, però, que estem molt lluny del que voldríem. La nostra actuació no deixa de ser un granet de sorra en l’ofensiva contra l’atur. A més, estarem d’acord que per diverses circumstàncies s’ha anat banalitzant i desprestigiant el sentit de la paraula atur.

Com a conseqüència de l’engany proclamat des de les autoritats, sentim a dir que hem vençut la crisi i, per tant, l’atur ja es pot considerar normal o estructural. Quina fal·làcia!

La recuperació de llocs de treball amaga, en gran part, una realitat: la precarietat més obscena. Els salaris són més baixos que abans de la crisi i això ha donat la gran oportunitat empresarial de reduir els costs i navegar més lliures pel mar de l’ocupació amb acomiadaments barats. I a això s’ha d’afegir la gran quantitat de contractacions a temps parcial (a Catalunya més d’un 60%).

Hem de lluitar no contra l’atur, sinó contra la precarietat i la gran injustícia de treballs indecents que situen a molta part de la població laboral en la indignitat

I a més continua havent-hi moltes persones que tenen com tothom el dret de treballar i que no aconsegueixen fer-ho. Queda ben clar que la força del treball esdevé un element més en els mitjans de producció, dirigits sovint a l’obtenció de majors beneficis. I ens preguntem: quan la persona i la seva dignitat serà el centre i no un pur element en el compte d’explotació (sí, d’explotació) de les empreses?

És per tot plegat que Acció Solidària Contra l’Atur s’ha integrat fa un any a la plataformaPer un treball decent”, on militem conjuntament amb entitats com Càritas, Mans Unides, Justícia i Pau o Cristianisme i Justícia, entre d’altres, i treballem per proclamar i sensibilitzar polítics, sindicats, patronals i conjunt de la societat en la necessitat d’aconseguir els canvis que fan falta en el nostre món per al treball decent i digne, com va començar a manifestar l’Organització Internacional del Treball (OIT) fixant el 7 d’octubre com el dia “per un treball decent”.

Miquel Verdaguer
Membre del Consell Executiu