Dit en paraules clares i senzilles. El treballador depèn de l’amo.

L’Estatut del treballador, llei suprema des de la qual es regulen totes les relacions del treballador amb el seu amo, sigui una sola persona o empresa, diu en el seu article 1 :

La present Llei serà d’aplicació als treballadors que voluntàriament prestin els seus serveis retribuïts per compte d’altri i dins de l’àmbit d’organització i direcció d’una altra persona, física o jurídica, denominada “empleador” o empresari.

És ben evident que el que es defineix  clarament és que hi ha un que mana i l’altre obeeix. Això sí, “voluntàriament”, és a dir que si no vols treballar ets ben lliure (!?).

Malgrat es pretén protegir al treballador amb normes, sindicats, convenis col·lectius, etc. tot plegat intenta disfressar una relació en la que hi ha un de feble i un altre de fort. Per tant, és indiscutible que s’estableix una dependència del treballador amb el seu amo. Parlar de voluntarietat, no deixa de ser una certa burla, com si voler treballar fos un caprici. S’ha de reconèixer que aquest és un dels fonaments del nostre sistema capitalista que passa per sobre de tot.

No parlem dels autònoms que són un tipus de treballadors que en molts casos no tenen més remei que “plantar-se pel seu compte”, tot i que sovint acaben depenent també de les empreses que els hi donen treball.  I de protecció encara en tenen menys.

Qui pot vèncer l’amo sense perill de perdre el bé més preuat? Quina independència té el treballador? Cap ni una. El treballador depèn en conseqüència del seu amo i mai podem somniar que al revés.

En el panorama de l’activitat econòmica, només una fórmula pot superar aquesta situació d’inferioritat del treballador: les cooperatives on, en principi, els que hi treballen venen a dependre d’ells mateixos. Malauradament fins ara, aquesta forma d’establir-se en l’activitat econòmica no es massa potent, ni gaudeix de moltes possibilitats.  Ho podria ser més i aconseguir un espai important en el món productiu? Hi ha prou cultura cooperativa?

Aquesta posició sobre les possibilitats de la forma cooperativa, va ser expressada per diversos participants a la Celebració de la Jornada Mundial pel Treball Decent –no qualsevol treball, sinó un treball decent- celebrada el passat dia u de març a l’escola dels Jesuïtes del Clot de Barcelona.  Ho celebrem.

Miquel Verdaguer
05/03/2018