[:CA]2014_04_06_Reforma fiscalDesprés de les dures reformes del sistema financer i del mercat de treball, la reforma fiscal és una de les grans exigències imposades per la “troica” que tutela l’economia espanyola i que està formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Es una reforma necessària, doncs els ingressos dels impostos espanyols estan força per sota de la mitjana europea i per tant no cobreixen uns serveis públics de qualitat a nivell europeu que els ciutadans exigeixen. La qüestió es centra en la decisió sobre qui ha de pagar els impostos necessaris.

La proposta que ha fet la comissió d’experts presidida pel Sr. Lagares l’encàrrec rebut del govern espanyol parteix d’un enorme esbiaix polític: proposen abaixar els impostos directes, que són els que paguen les classes més benestants: IRPF, Successions, quotes socials que paguen les empreses, eliminar l’Impost del Patrimoni, i en canvi augmentar dràsticament els impostos que recauen sobre les classes mitjanes i populars: IVA, impostos especials sobre la benzina o rebaixar la base per calcular les pensions.

Un sistema fiscal just i progressista és aquell en el que paga més el que més té o el que més guanya, i per tant es basa majorment en els impostos directes i en lluitar contra el frau i els paradisos fiscals.

La proposta de Reforma Fiscal no sorprèn venint d’on ve. Però el més escandalós és que el Ministre d’Hisenda a sobre ens diu que els baixaran els impostos. Quina credibilitat té un govern que guanyà les eleccions prometent baixar els impostos i el que primer que va fer va ser apujar-los?

No tinguem dubtes. La reforma fiscal que preparen suposarà augmentar les desigualtats socials i la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans que menys guanyen. Tot el contrari del que necessita un país modern amb sensibilitat social.

 

Francesc Raventós

 [:]