[:CA]Voldria continuar la reflexió que feia, ara fa un mes, en aquestes mateixes pàgines sobre les conseqüències dels errors en la gestió de la globalització per part dels governs. En aquell moment parlava més del cas americà i a la victòria de Trump, però ara vull referir-me sobre tot a Europa, i centrar-me en la zona euro.
- La globalització. El procés accelerat de desaparició de barreres als moviments de persones, de productes, de capitals, i de informació, és una tendència imparable fruit, en gran part, del progrés tecnològic i de la consegüent “obertura” de les societats. Aquest procés ha permès millorar els nivells de benestar de milions i milions de persones arreu. No es podia evitar; no s’havia d’evitar. Però s’havia d’ordenar millor, i no deixar-lo en mans dels poders econòmics. Calia també prendre mesures per corregir els possibles inconvenients per als ciutadans dels països desenvolupats. I, paradoxalment, a Europa es van prendre les mesures contraries. M’explico, simplificant molt. Es van produir moviments cap a Europa de productes i de persones, i d’Europa cap a fora, de capitals productius; el moviment d’informació va ser impressionant i bidireccional. El resultat ha significat l’augment de les importacions de productes de consum, l’increment de les arribades de persones immigrants (agreujada per els que fugen de les guerres). Mentre, es produïa aquí una desindustrialització, fruit de la deslocalització d’inversions productives, i de la utilització de capitals interns per a operacions especulatives improductives, tant de tipus financer com d’altres actius. És evident que aquests moviments, han produït, i aquesta és la bona notícia, efectes molt beneficiosos en la disminució de la pobresa al món. Han suposat també beneficis importants als capitals occidentals que han tingut una llibertat que mai havien conegut. Però no és menys cert que han suposat forts problemes de manca de treball i de disminució de rendes a una part important de la població europea, problemes que durant un temps van estar endolcits per el recurs al crèdit.
- La gestió de la crisi. Quan la bombolla especulativa va explotar i l’excés d’endeutament va condicionar el consum, tant públic com privat, i va posar en perill l’estabilitat financera de la zona euro, es van prendre mesures de sortida de la crisi dirigides en primer lloc a resoldre els desequilibris financers privats, i altres basades en criteris radicals d’austeritat que han afectat sobre tot a la mateixa part de la població que ja havia rebut l’impacte negatiu dels efectes de la globalització: regressió del mercat de treball, restriccions pressupostàries, congelació d’inversions, retallades de serveis públics (sobre tot sanitat i educació). No és doncs d’estranyar que hi hagi gent que pensi que les autoritats del seu país, en comptes de preparar mesures per compensar els possibles efectes negatius de la globalització, n’han aplicat algunes que encara les han agreujat.
- La UE i la globalització. A partir d’aquí han entrat en joc dues hipocresies. La dels dirigents estatals que participen a la aprovació de mesures d’austeritat a la UE, i després senyalen a la UE com a culpable de les conseqüències. I la d’aquells que, sovint des de l’oposició política, senyalen com a responsables de tot això a les persones que arriben de fora. Així es fa bullir l’olla de l’euroescepticisme, de la xenofòbia, i del “nosaltres sols, millor”. I el brou encara s’escalfa i s’embruta més per l’absoluta manca de regulació del mercat de la informació digital. No es estrany que algú pensi que s’està posant en perill la democràcia…
- Els cops de timó. Descriure un gestió adequada seria llarg i no pas fàcil. Demano, però, sis cops de timó urgents:
- Ampliar les polítiques actives de creació de llocs de treball i de formació que permetin un creixement de qualitat.
- Invertir en sanitat, educació i altres serveis, que permetin garantir a les persones una renda mínima, i evitin el sentiment de ser desplaçades per nou vinguts.
- Establir un procés solidari, però raonable i ordenat, d’arribada de noves persones.
- Restringir l’actual llibertat absoluta de moviments de capital, i taxar de forma important les plusvàlues especulatives.
- Intensificar molt la persecució del frau fiscal per augmentar la recaptació.
- Introduir normes en el funcionament de les plataformes i xarxes digitals per poder evitar l’anonimat i poder exigir responsabilitats en la difusió de la mentida.
Joan Majó, enginyer i ex ministre.[:es]Querría continuar la reflexión que hacía, ahora hace un más, en estas mismas páginas sobre las consecuencias de los errores en la gestión de la globalización por parte de los gobiernos. En aquel momento hablaba más del caso americano y a la victoria de Trump, pero ahora quiero referirme sobre todo en Europa, y centrarme en la zona euro.
- La globalización. El proceso acelerado de desaparición de barreras a los movimientos de personas, de productos, de capitales, y de información, es una tendencia imparable fruto, en gran parte, del progreso tecnológico y de la consiguiente “apertura” de las sociedades. Este proceso ha permitido mejorar los niveles de bienestar de millones y millones de personas por todas partes. No se podía evitar; no se tenía que evitar. Pero se tenía que ordenar mejor, y no dejarlo en manos de los poderes económicos. Haría falta también tomar medidas para corregir los posibles inconvenientes para los ciudadanos de los países desarrollados. Y, paradójicamente, en Europa se tomaron las medidas contrarias. Me explico, simplificando mucho. Se produjeron movimientos hacia Europa de productos y de personas, y de Europa hacia fuera, de capitales productivos; el movimiento de información fue impresionante y bidireccional. El resultado ha significado el aumento de las importaciones de productos de consumo, el incremento de las llegadas de personas inmigrantes (agravada por los que huyen de las guerras). Mientras, se producía aquí una desindustrialización, fruto de la deslocalización de inversiones productivas, y de la utilización de capitales internos para operaciones especulativas improductivas, tanto de tipo financiero como otros activos.Es evidente que estos movimientos, han producido, y esta es la buena noticia, efectos muy beneficiosos en la disminución de la pobreza en el mundo. Han supuesto también beneficios importantes en los capitales occidentales que han tenido una libertad que nunca habían conocido. Pero no es menos cierto que han supuesto fuertes problemas de carencia de trabajo y de disminución de rentas a una parte importante de la población europea, problemas que durante un tiempo estuvieron endulzados por el recurso al crédito.
- La gestión de la crisis. Cuando la burbuja especulativa explotó y el exceso de endeudamiento condicionó el consumo, tanto público como privado, y puso en peligro la estabilidad financiera de la zona euro, se tomaron medidas de salida de la crisis dirigidas en primer lugar a resolver los desequilibrios financieros privados, y otras basadas en criterios radicales de austeridad que han afectado sobre todo a la misma parte de la población que ya había recibido el impacto negativo de los efectos de la globalización: regresión del mercado de trabajo, restricciones presupuestarias, congelación de inversiones, recortes de servicios públicos (sobre todo sanidad y educación). No es pues de extrañar que haya gente que piense que las autoridades de su país, en vez de preparar medidas para compensar los posibles efectos negativos de la globalización, han aplicado algunas que todavía las han agravado.
- La UE y la globalización. A partir de aquí han entrado en juego dos hipocresías. La de los dirigentes estatales que participan a la aprobación de medidas de austeridad a la UE, y después señalan a la UE como culpable de las consecuencias. Y la de aquellos que, a menudo desde la oposición política, señalan como responsables de todo esto a las personas que llegan de fuera. Así se hace hervir la olla de la euroescepticismo, de la xenofobia, y del “nosotros sólo, mejor”. Y el caldo todavía se calienta y se ensucia más por la absoluta carencia de regulación del mercado de la información digital. No es extraño que alguien piense que se está poniendo en peligro la democracia…
- Los golpes de timón. Describir una gestión adecuada sería largo y no fácil. Pido, pero, seis golpes de timón urgentes:
- Ampliar las políticas activas de creación de puestos de trabajo y de formación que permitan un crecimiento de calidad.
- Invertir en sanidad, educación y otros servicios, que permitan garantizar a las personas una renta mínima, y eviten el sentimiento de ser desplazadas por nuevo venidos.
- Establecer un proceso solidario, pero razonable y ordenado, de llegada de nuevas personas.
- Restringir la actual libertad absoluta de movimientos de capital, y tasar de forma importante las plusvalías especulativas.
- Intensificar mucho la persecución del fraude fiscal para aumentar la recaudación.
- Introducir normas en el funcionamiento de las plataformas y redes digitales para poder evitar el anonimato y poder exigir responsabilidades en la difusión de la mentira.
Joan Majó, ingeniero y ex ministro.[:]