Aquest Noticies veu la llum pocs dies després de l’entrega, per part d’Acció Solidaria Contra l’Atur amb la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’, dels Premis Josep M. Piñol al Foment de l’Ocupació. Josep Maria Piñol, fundador d’Acció Solidaria Contra l’Atur, dona el seu nom a aquests premis que entreguem des de fa 21 anys i que reconeixen, per una banda, aquelles accions innovadores en la lluita contra l’atur i el treball precari i, per l’altra, la trajectòria d’institucions que, de manera persistent i al llarg del temps, s’han distingit en la creació d’ocupació.
Enguany els guardons han recaigut en la fundació Ilersis i l’associació Solidança. En aquest butlletí parlem amb els seus protagonistes, escollits entre un total de 37 candidatures presentades, xifra que ens encoratja i demostra que, afortunadament, la solidaritat, en gran part fora dels focus, existeix. Són especialment esperançadores les activitats adreçades a joves en risc d’exclusió que intenten millorar el futur d’un col·lectiu amb un alta taxa d’atur.
L’Anuari de la Ocupació del Tercer Sector Social, recentment publicat, informa que a Catalunya, en el 2017, estaven contractades 94.300 persones en aquest sector. L’Anuari no diu res sobre els voluntaris. A Acció Solidaria Contra l’Atur tenim quatre persones contractades però en som més de 40 treballant-hi, perquè 38 són voluntàries. Si aquesta proporció fos la del Sector (insistim que no hi ha dades a l’Anuari) voldria dir que prop de 900.000 persones (més del 10% de la població) aporten part del seu temps ajudant en activitats de voluntariat a persones que ho necessiten. En aquest Noticies apareix una entrevista a un voluntari en actiu de la nostra entitat que acaba de fer 90 anys. Gracies Lluís. Sense els voluntaris, no aniríem enlloc.
La principal eina d’Acció Solidària Contra l’Atur per lluitar contra l’atur i la precarietat laboral és l’atorgament de microcrèdits, la majoria al voltant de 10.000 euros a retornar entre dos i tres anys. Les ajudes públiques que rebem per fer aquesta feina són del 10% de les nostres necessitats (en el tercer sector social són de l’ordre del 40%) i el finançament ve, sobretot, dels donants i de la devolució dels préstecs, que anomenem “la roda de solidaritat”. És per això que necessitem el vostre ajut. Us animem a col·laborar. Ara ve Nadal, l’època de l’any en què ens sentim més solidaris. Qualsevol ajuda, puntual o periòdica, serà benvinguda.
Passeu unes molt bones festes!
Miquel Vila-Despujol
Vicepresident
Acció Solidària Contra l’Atur