Sandra Rotges de Sabadell juntament amb el seu marit van decidir emprendre un projecte familiar l’any 2012, i van obrir SAMARTEC 98, ella mateixa ens ho explica:

Què és SAMARTEC 98?
SAMARTEC 98 és una caldereria industrial i una serralleria a petita i gran escala. Fem tant treball de taller com muntatge d’estructures metàl·liques tant a sector públic com privat. Ara també fem decoració, d’exteriors, com d’interiors.
Actualment ens hem trobat en un moment complicat, treballàvem el 80% per un sol client i aquest, degut a la pandèmia i les circumstàncies externes, ens va forçar a treballar per sota el nostra marge. Un cop ens van adonar, ja que no podíem continuar amb l’empresa degut a que no cobríem despeses, hem hagut de “reinventar—nos” i actualment treballem per diversificar el negoci, i ampliar la cartera de clients. Dins de que en el moment conjuntural que ens trobem és complex, poc a poc o anem aconseguint.

Què heu fet per reinventar-vos?
La decisió és complexa però ho vam haver de decidir de forma ràpida: era reinventar-nos o desaparèixer. Van decidir reinventar-nos per seguir sent viables. L’empresa té bones perspectives, però degut a les dificultats econòmiques que teníem per no tenir marge econòmic, no podíem continuar treballant. Ens vam posar primer en contacte amb les entitats financeres amb què treballàvem, però els bancs només t’ajuden quan les coses van bé, i aleshores t’ofereixen molts productes financers. En el moment que tens dificultats econòmiques temporals, no en volen sentir a parlar.
Aleshores vam anar a Barcelona Activa i allà ens van derivar cap a vosaltres per obtenir finançament per iniciar aquesta nova etapa de diversificació i de captació de clients.

Amb la vostra experiència què és el més complicat d’emprendre?
El més complicat per a qualsevol persona que emprèn és obrir-se camí, i ara de nou ho estem fent. Emprendre no és senzill, i tenir clients, mantenir-los i anar creixent és un treball diari. Hi ha molta competència.
Emprendre té moltes coses bones, quan les coses van bé, i vas creixent amb l’empresa tens una gran satisfacció personal, però quan les coses van malament, costa molt trobar el límit de fins aquí hem arribat. Ara que ens estem tornen a obrir camí et sents molt bé, però és dur. No és senzill trobar clients, i més ara en època de pandèmia.

Què recomanaries a persones que volen emprendre?
És molt difícil aconsellar, i més després de les dificultats que ens hem trobat internes i externes amb l’empresa. No sé ben bé que respondre, jo ara, després de l’experiència, penso que s’ha diversificar des del principi i que tinguis molta paciència. Hi ha molt esforç personal. El què s’ha de tenir en compte en tot moment és que sempre ha de quedar un marge econòmic per viure, que no es treballi sense marges.
A nivell de persones autònomes estem molt desprotegides. És complicat. Hi ha d’haver ajudes econòmiques per part de les administracions i ara mateix no n’hi ha, tant pel moment que decideixes emprendre, com en el moment que et trobes en un moment complicat econòmicament, tot i que l’empresa sigui viable. No hi ha ningú que t’ajudi i és quan et cal suport. Són etapes cícliques que passen totes les empreses, i les Pimes ho tenen complicat.

Amb tot, un cop presentat el cas a la taula de projectes d’Acció Solidària Contra l’Atur i donat el vistiplau a la viabilitat de el projecte, hem acordat concedir un préstec sense interessos 9095,5 € a tornar en 36 mesos per tenir circulant. Amb aquest projecte es conserven 6 llocs de treball.

Si vols conèixer millor els serveis que ofereixen, pots anar:

SAMARTEC98, S.L.
C/Lisboa, 29
08210 Barberà del Vallés (Barcelona)