Acció Solidària Contra l’Atur, malgrat els prop de 40 anys d’existència, continua treballant sobre el mateix problema social: l’atur. Sí, l’atur, al qual ara podem afegir una altra lacra: la precarietat o el treball indigne i indecent.

Però ASCA, més que mai, és conscient que la seva tasca d’ajudar a la creació de llocs de treball mitjançant préstecs sense interessos és molt necessària. I potser s’hauria pogut pensar que el fenomen de l’atur era conjuntural o temporal. Doncs no, l’atur continua sent un problema important en la nostra societat en la qual s’intenta fer veure amb engany que la recuperació econòmica l’està reduint.

“L’única xifra que es fa arribar a la gent és la reducció dels aturats, però no la trista realitat que hi ha al darrere.”

Només una dada procedent de Càritas: a Catalunya, el 2017, el 18% dels contractes eren de set dies i, el 2018, el 27% i, a més, el 48% dels contractes eren de jornada parcial. Ens podem preguntar si això és reduir l’atur o més aviat augmentar la pobresa dels treballadors, que a més cada dia cobren menys. L’única xifra que es fa arribar a la gent és la reducció dels aturats, però no la trista realitat que hi ha al darrere. És als rics que la recuperació econòmica està beneficiant a base d’empobrir els treballadors i els aturats.

I és per això que ASCA continua creient més que mai en la seva tasca, malgrat les dificultats que es puguin anar presentant. Durant aquests darrers deu mesos hem hagut de fer front a un canvi, no volgut i una mica traumàtic, del local que des dels principis l’entitat havia ocupat. L’activitat, però, no ha parat. Per exemple, els premis Piñol, en la seva 22a edició, han tornat a ser un èxit indiscutible.

Miquel Verdaguer

Miquel Verdaguer

També aquests darrers mesos estem posant en marxa una nova etapa amb la incorporació de nous membres al patronat de la Fundació, que han de poder ajudar a impulsar molt més la nostra activitat fent-nos més visibles en la societat que ens envolta.

Aquest 2020 volem aconseguir donar un bon pas endavant, reforçats sobretot per la fe que tenim en el nostre projecte. Sí, hi seguim creient.

Miquel Verdaguer
Membre del Consell Executiu d’Acció Solidària Contra l’Atur