[:CA]El 23 de novembre de 2015, Acció Solidària Contra l’Atur, ha lliurat els seus premis anuals Josep M. Piñol a les 19:00 h. en el Palau Macaya de Barcelona. Es tracta de dos guardons, dotats amb 10.000 euros cadascun, destinats a reconèixer les millors iniciatives per a la inserció laboral. Els premis tenen dues modalitats: a la iniciativa més innovadora i a la millor trajectòria, i han estat lliurats pel Sr. Àngel Font, director de Persones i Estratègia de la Fundació Bancària “la Caixa”, i pel Sr. Oriol Romances, president de la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur. Durant l’acte el Sr. Jaume Botey professor d’història de la UAB, va pronunciar la conferència: “Dues economies i dues antropologies: TTIP i Laudato Si”. Enguany es van presentar 46 projectes.
El Jurat dels premis Josep M. Piñol està format per nou reconeguts professionals de diferents sectors: Oriol Romances (president d’ASCA), Pilar Mercadé i Inma Noguera (expertes en treball social), Maravillas Rojo (experta en ocupació), Albert Recio (professor de la UAB), Pere Rigau (representant del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials), Alfred Vernis (director de la Unitat de Programes Universitaris d’ESADE-URL), Miquel Vila (enginyer industrial) i Miquel Verdaguer (secretari del patronat d’ASCA i secretari del Jurat).
El premi a la innovació ha estat concedit a la marca d’aliments “es im-perfect”. Segons el Jurat, per tractar-se “d’un projecte que crea llocs de treball incidint en la dignificació de les persones que es troben en una situació crítica i al mateix temps sensibilitza la població en general sobre un tema candent com és el malbaratament d’aliments”. La marca “es Im-perfect” va ser creada l’any 2014 per l’empresa Espigoladors i comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents de fruites i verdures lletges a on participen col·lectius en risc d’exclusió social. La marca produeix melmelades, cremes, salses i conserves 100% naturals i artesanals. L’empresa Espigoladors va ser impulsada per un grup de joves emprenedors que veien com a la nit hi havia persones que “espigolaven” menjar en els contenidors d’escombraries. L’objectiu de l’empresa és recuperar bona part dels aliments en bon estat que es malgasten i al mateix temps generar oportunitats a persones en risc d’exclusió social, principalment dones més grans de 45 anys. A l’obrador d’”es im-perfect” hi treballen en aquests moments tres persones assessorades per la cuinera Ada Parellada. La comercialització de la marca es realitza mitjançant diferents canals de distribució: fires, botigues a on es poden comprar productes artesanals i de proximitat i a la cadena orientada al sector massiu Punt Fresc.
El guardó a la millor trajectòria ha estat per a la cooperativa L’Olivera. El Jurat explica que aquesta entitat mereix el premi per “ser un referent d’integració social que combina l’explotació d’un recurs natural com és la vinya i l’olivera amb l’atenció a persones amb discapacitat, l’arrelament al territori i la promoció d’un nou model econòmic i social”. L’Olivera és una cooperativa de treball associat i d’iniciativa social, creada l’any 1974 a Vallbona de les Monges (Lleida), té setanta-cinc membres. Alguns socis de la cooperativa són persones “fràgils” (amb alguna discapacitat psíquica, mental o dificultat d’inserció social) que troben a L’Olivera una feina remunerada i una forma de vida digna. Treballen la terra seguint els criteris de l’agricultura ecològica i elaboren els seus productes: vins i olis. Aquesta entitat és un referent de cooperativa d’integració social que combina l’explotació d’un recurs natural, com són la vinya i l’olivera, amb l’atenció a persones amb discapacitat, l’arrelament al territori i la promoció d’un nou model econòmic i social. Actualment, transformen 220.000 kg/any de raïm per elaborar vins blancs, negres, dolços i escumosos. També elaboren 40.000 kg/any d’olives per produir tres tipus d’oli.
Aquí es poden veure totes les forografies de l’acte.
Moltes felicitats a tots!
[:es]El 23 de noviembre de 2015, Acció Solidària Contra l’Atur, ha entregadosus premios anuales Josep M. Piñol a las 19:00 h. en el Palau Macaya de Barcelona. Se trata de dos galardones, dotados con 10.000 euros cada uno, destinados a reconocer las mejores iniciativas para la inserción laboral. Los premios tienen dos modalidades: a la iniciativa más innovadora ya la mejor trayectoria, y han sido entregados por el Sr. Ángel Font, director de Personas y Estrategia de la Fundació Bancària “la Caixa”, y por el Sr. Oriol Romances, presidente de la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur. Durante el acto el Sr. Jaume Botey profesor de historia de la UAB, pronunció la conferencia: “Dos economías y dos antropologías: TTIP y Laudato Si”. Este año se han presentado 46 proyectos.
El Jurado de los premios Josep M. Piñol está formado por nueve reconocidos profesionales de diferentes sectores: Oriol Romances (presidente de ASCA), Pilar Mercadé y Inma Noguera (expertas en trabajo social), Maravillas Rojo (experta en empleo), Albert Recio ( profesor de la UAB), Pere Rigau (representante del Colegio Oficial de Ingenieros Industriales), Alfred Vernis (director de la Unidad de Programas Universitarios de ESADE-URL), Miquel Vila (ingeniero industrial) y Miquel Verdaguer (secretario del patronato de ASCA y secretario del Jurado).
El premio a la innovación ha sido concedido a la marca de alimentos “és im-perfect”. Según el Jurado, por tratarse “de un proyecto que crea puestos de trabajo incidiendo en la dignificación de las personas que se encuentran en una situación crítica y al mismo tiempo sensibiliza la población en general sobre un tema candente como es el desperdicio de alimentos “. La marca “se Im-perfect” fue creada en 2014 por la empresa Espigoladors y comercializa productos de calidad elaborados a partir de excedentes de frutas y verduras feas donde participan colectivos en riesgo de exclusión social. La marca produce mermeladas, cremas, salsas y conservas 100% naturales y artesanales. La empresa espigadora fue impulsada por un grupo de jóvenes emprendedores que veían como la noche había personas que “lavanda” comida en los contenedores de basura. El El objetivo de la empresa es recuperar buena parte de los alimentos en buen estado que se malgastan y al mismo tiempo generar oportunidades a personas en riesgo de exclusión social, principalmente mujeres mayores de 45 años. En el obrador de “se im -perfect “trabajan en estos momentos tres personas asesoradas por la cocinera Ada Parellada. La comercialización de la marca se realiza mediante diferentes canales de distribución: ferias, tiendas donde se pueden comprar productos artesanales y de proximidad ya la cadena orientada al sector masivo Punto Fresco.
El galardón a la mejor trayectoria ha sido para la cooperativa L’Olivera. El Jurado explica que esta entidad merece el premio por “ser un referente de integración social que combina la explotación de un recurso natural como es la vid y el olivo con la atención a personas con discapacidad, el arraigo en el territorio y la promoción de un nuevo modelo económico y social “. L’Olivera es una cooperativa de trabajo asociado y de iniciativa social, creada en 1974 en Vallbona de les Monges (Lleida), tiene setenta y cinco miembros. Algunos socios de la cooperativa son personas “frágiles” (con alguna discapacidad psíquica, mental o dificultad de inserción social) que encuentran en El Olivo un trabajo remunerado y una forma de vida digna. Trabajan la tierra siguiendo los criterios de la agricultura ecológica y elaboran sus productos: vinos y aceites. Esta entidad es un referente de cooperativa de integración social que combina la explotación de un recurso natural, como son la vid y el olivo, con la atención a personas con discapacidad, el arraigo en el territorio y la promoción de un nuevo modelo económico y social. Actualmente, transforman 220.000 kg / año de uva para elaborar vinos blancos, tintos, dulces y espumosos. También elaboran 40.000 kg / año de aceitunas para producir tres tipos de aceite.
Aquí se pueden ver todas las fotografías del acto.
¡Muchas felicidades a todos![:]